Met de Lichter leven methode help ik jou inzicht te krijgen in waar jouw verstoorde relatie met eten vandaan komt en gaan we aan de slag met het aanpakken van die OORZAAK, zodat je weer zonder schuldgevoel, schaamte en zelfhaat van eten kunt genieten en naar jezelf kunt kijken.

Stop met vechten tegen jezelf!

N

Van het ene uiterste naar het andere uiterste. Van heel streng voor jezelf zijn tot jezelf helemaal laten gaan. Jezelf verliezen in het eten, in je gedachtes en in je emoties.

N

De teleurstelling, de schaamte en de eenzaamheid. Een geheim leven dat al je energie opslurpt. Alsof je de hele tijd achter de feiten aanloopt.

N

Alles proberen, alles aangrijpen steeds maar weer opnieuw… Misschien moet ik toch maar minder koolhydraten eten? Misschien gaat een detox kuur mij helpen? Misschien moet ik gewoon strenger zijn!

N

Alles draait maar om één ding: afvallen en eten. Zonder dat je het bewust door hebt, is afvallen je levensmissie geworden. Onvoorwaardelijk genieten van eten zit er niet meer in.

N

Al jouw inspanningen leiden niet eens tot het gewenste resultaat. Je bent nog steeds ontevreden.  Je hebt nog steeds geen grip op je eetgedrag en je voelt je nog steeds onzeker.

N

Het is vermoeiend, het is verdrietig, het is zwaar! Letterlijk en figuurlijk zwaar. Dit is hoe het voelt om constant in gevecht te zijn met eten en jezelf. Althans dit is hoe ik het heb ervaren.

{

 “It was the dream of weight loss that clouded my ability to be happy with myself” 

Jij bent niet de enige!

Je denkt misschien dat jij de enige bent. Dat alleen jij aan het worstelen bent met jezelf en met eten. Dat alleen jij die strijd voert tegen de eetbuien en snaaibuien. Dat alleen jij je onzeker voelt, aan jezelf twijfelt of het even allemaal niet meer weet.

Maar weet je, we leveren allemaal onze eigen strijd en we hebben allemaal ons eigen verhaal. Het kan soms heel eenzaam zijn in je eigen hoofd, met je eigen gedachtes en gevoelens. Maar weet dat jij niet de enige bent. Je bent niet alleen!

 Mijn verhaal, mijn gevecht… 

Het grijze muisje werd ik genoemd omdat ik altijd zo stil en ergens op de achtergrond was. Onzeker over wie ik was, onzeker over wat ik kon, onzeker over wat ik zei. Niemand nam mij serieus omdat ik mezelf niet serieus nam.

Bang om gezien te worden, maar tegelijkertijd ontzettend graag gezien willen worden. Vanbinnen heel hard schreeuwen: ‘Zie mij dan!’ maar niemand die mij hoorde.

Niet eten gaf mij kracht. Ik had controle. Ik kon bepalen. Zekerheid in mijn onzekerheid.

Twee jaar lang stond ik dagelijks op de weegschaal en zag dat cijfertje steeds verder zakken. In die twee jaar heb ik geen moment gerealiseerd dat ik mezelf letterlijk en figuurlijk aan het kwijtraken was. Tot dat ene moment.

Ik weet dat moment nog precies. Ik stond op de weegschaal en schrok van het cijfertje. Ik voel nog steeds het verdriet dat ik toen voelde. De angst en vooral de eenzaamheid. Het cijfertje op de weegschaal, sloeg in als een bom.

‘Dit is niet goed! Waar ben ik mee bezig?’ Dat was het moment waarop ik besloot weer te gaan eten en goed voor mezelf te zorgen. Ik ging het in mijn eentje doen, want hoe moeilijk kon het zijn? Heel moeilijk zo bleek later. Doordat ik mezelf had uitgehongerd, schreeuwde mijn lichaam om eten. Hierdoor kreeg ik een onverzadigbare drang om te eten.

Het voelde alsof mijn lichaam was gegijzeld en ik niet langer controle had over mijn eigen keuzes.

Ik kreeg de ene eetbui na de andere.

Alles waar ik al die tijd tegen had gevochten werd waarheid. Mijn lichaam vocht nu keihard terug.

Binnen één jaar tijd kwam ik ongeveer 20kg aan. Wat dat met je lichaam doet is verschrikkelijk. Al mijn systemen waren ontregeld. Om nog maar te zwijgen over de mentale strijd. 

Periodes met eetbuien wisselden zich af met extreem lijngedrag. Een dagelijks gevecht in mijn hoofd.

Ik had een droombeeld in mijn hoofd van hoe ik eruit wilde zien en dat wilde ik zo snel mogelijk bereiken. Dan zou ik gelukkig zijn. Nu klinkt het mij ontzettend belachelijk in de oren, maar het was jarenlang mijn werkelijkheid. De waarheid is: Ik was niet ongelukkig omdat ik een eetprobleem had, ik had een eetprobleem omdat ik ongelukkig was.

Ik dacht dat IK het probleem was. Dat ik niet sterk genoeg was, niet voldoende discipline had. Ik schaamde mij ontzettend voor mijn eetbuien en voor mijn lichaam. Ik heb jaren wat aangemodderd, psychologische hulp gehad, naar therapeuten gegaan. Maar niks hielp. Het leek alsof niemand mijn gevecht begreep. Dat begrip heb ik in mijn proces enorm gemist.

Hoe heb ik mijn relatie met eten en mezelf hersteld? Door mezelf te leren kennen en te leren begrijpen en mezelf te accepteren zoals ik ben. Hierdoor ben ik gaan begrijpen dat het geen kwestie van discipline en wilskracht is om eetbuien en snaaibuien te weerstaan.

Ik heb geleerd dat ik niet TEGEN mijn lichaam moest vechten, maar er meer naar moest gaan luisteren.

Ik leerde dat ik niet TEGEN mijn gedachtes moest vechten, maar alleen maar hoefde te begrijpen waarom ze er waren. Ik leerde dat ik niet TEGEN mijn emoties moest vechten, maar ze moest leren voelen.

Ik leerde dat ik een ontzettend raar en complex wezen ben dat leeft in een nog complexere wereld en dat ik het gevecht tegen mezelf altijd zou verliezen. Dus ik ben gestopt met vechten en ben gaan luisteren, gaan voelen en gaan begrijpen. Dat bleek gek genoeg heel goed te werken.

“Wow, wat voelt dat goed. Net alsof de zon weer schijnt vanbinnen. Yes, ik mag er zijn. Eindelijk!”

– Vera

Een fijne relatie met eten en jezelf…

$

Je bent niet constant bezig bent met eten, waardoor je meer tijd hebt om te genieten van alles wat voor jou belangrijk is. Je hebt rust en voelt je tegelijkertijd energiek.

$

Innerlijke rust en zelfvertrouwen. Je maakt (eet)keuzes op basis van liefde voor jezelf en niet vanuit angst en een verlangen om af te vallen.

$

Je luistert naar wat JIJ nodig hebt en vertrouwt op de signalen van je lichaam. Soms is dat een hele reep chocolade (ja echt!) en soms is dat een appel. It’s all good!

$

Je kan genieten van eten zonder  schuldgevoelens, schaamte en zonder de angst om de controle te verliezen en door te slaan.

$

Je accepteert jezelf zoals je bent met al je mooie imperfecties. Je aanvaardt wie je bent en wat je nodig hebt.

$

Je voelt vrijheid. Vrijheid in de eetkeuzes die je maakt. Vrijheid om te zijn wie je bent en vrijheid om te doen wat voor jou goed voelt!

… Met als eindresultaat een Lichter Leven.

Een luisterend oor, het kwijt kunnen van mijn verhaal en een stukje wegnemen van de last van m’n schouders. Accepteren dat er moeilijkheden zijn en weer leren mezelf te waarderen. Dankzij jouw hulp heb ik mijn rust, motivatie en voeding weer kunnen oppakken. Fijn om vooruitgang te boeken na een moeilijke periode. Mindset is everything. Enorm bedankt voor de fijne coaching.
Suzanne

LICHTER LEVEN METHODE

Een fijne relatie met eten en jezelf!

Op basis van mijn eigen ervaring met het hebben van een ‘eetgevecht’ en mijn kennis over voeding en gedragsverandering, heb ik de Lichter Leven methode ontwikkeld. Met de Lichter leven methode help ik jou inzicht te krijgen in waar jouw (verstoord) eetgedrag vandaan komt en gaan we aan de slag met het aanpakken van die OORZAAK.

Veel voedingscoaches, diëtisten en afslankcoaches richten zich enkel op het aanpakken van het symptoom: het eetgedrag zelf. Dit zorgt vaak voor een nog groter gevecht, want je kunt nog zo hard je best doen om je eetgedrag te veranderen, maar als de oorzaak van dit eetgedrag niet wordt aangepakt is het vaak een verloren strijd. Met als resultaat teleurstelling, schuldgevoelens en schaamte.

Door aan de slag te gaan met de Lichter Leven methode, ga je de oorzaak van jouw (verstoord) eetgedrag aanpakken. Je leert dat je niet TEGEN jezelf moet vechten, maar juist MET en VOOR jezelf.

Ik bied twee opties aan om met de Lichter Leven methode aan de slag te gaan:

OPTIE 1: Een online  Lichter Leven programma, waarin je 10 weken lang aan de slag gaat met het programma in de online academie. Inclusief online support van mij en de community.

OPTIE 2: Een een-op-een coachtraject waarin we samen aan de slag gaan met de lichter leven methode. Tevens krijg je toegang tot alle informatie in de Lichter Leven academie en de online community.

 Starten met de methode? 

Alle vermelde prijzen zijn vrijgesteld van BTW.

Vergoeding door zorgverzekeraar!

Vanuit de aanvullende zorgverzekering wordt in veel gevallen een deel van de kosten vergoed. De hoogte van de vergoeding verschilt per zorgverzekeraar. Wil je weten of jouw zorgverzekeraar het traject vergoedt, klik dan HIER. LET OP! Alleen mogelijk bij het coachtraject.

“Ik was het diëten moe. Altijd maar weer dat jojo-effect. Tijdens het kennismakingsgesprek met Lieke werd ik heel erg getriggerd door haar zeer persoonlijke aanpak. Haar enthousiasme is heel aanstekelijk. In de gesprekken besteedt zij naast een gezonde voeding ook heel veel aandacht aan een realistisch zelfbeeld. Lieke daagt je uit en geeft een heel goede persoonlijke begeleiding om je doel in kleine stapjes te bereiken. Ik vind het verrassend hoe je in een korte tijd zoveel resultaat kunt behalen. Ik blijf haar volgen op Facebook. Haar uitleg over voeding maar vooral haar persoonlijke verhalen over hoe ingewikkeld een mens in elkaar zit, zetten mij veelvuldig aan het denken en stimuleren mij. Lieke bedankt.”
– Mariet

 De inhoud van de Lichter leven academie 

 

In 5 stappen leer je inzicht te krijgen in welke factoren allemaal invloed hebben op jouw eetgedrag en hoe je hier – op een andere manier dan vechten – mee om kan gaan.

Elke twee weken komt er een module vrij waarmee je aan de slag gaat. De modules staan in een volgorde waarvan ik uit ervaring weet dat dit voor velen een logisch pad is om te bewandelen. Echter, jij kunt zelf bepalen hoe lang een module jouw aandacht nodig heeft. Jij hebt de leiding over je eigen reis! Er is geen goed of fout. Ik geloof niet in ‘zo moet het’ en ‘dit is de weg’.

Het traject zal er daarom voor iedereen anders uitzien en ook een andere tijdsduur hebben. Daarom heb je een heel jaar toegang tot de academie.

;

Stap 1: Inzicht

Je leert waarom diëten niet werkt en krijgt inzicht in wat jouw ideale eetpatroon is, welke belemmerende eetregels je in de loop der tijd hebt verzameld en je gaat aan de slag met inzicht krijgen in je overeetmomenten. Deze module gaat meteen zorgen voor een hele grote mindshift!

Stap 2: Fysiek

Je lichaam is echt geniaal! Maar als je niet weet hoe die interne regelsystemen werken, kunnen ze zich tegen je keren. Je leert in deze module om weer in contact te komen met je lichaam, zodat jij je lichaam goed kan voeden en het creëren van een fijne relatie met eten en jezelf nog makkelijker wordt!

Stap 3: Omgeving

Je omgeving speelt een hele grote rol in je eetgedrag en daar bewust van zijn gaat je enorm veel opleveren. Hoe ga je om met verleidingen in je omgeving? We staan stil bij de invloed van je opvoeding op je eetgedrag en de culturele invloeden op je lichaamsbeeld en eetgedrag. 

Stap 4: Mentaal

Wat je doet en hoe jij je voelt heeft alles te maken met hoe je denkt. Als je inzicht hebt in belemmerende gedachtes en overtuigingen, dan is het mogelijk om jezelf te bevrijden uit die zelfgecreëerde gevangenis van zelfhaat, zelfkritiek en eenzaamheid. Je hoeft niet altijd te luisteren naar je gedachtes.

Stap 5: Emotioneel

(Eet)vrijheid begint met het vertellen van de waarheid tegen jezelf. De waarheid over wat jij werkelijk voelt, waar jij werkelijk behoefte aan hebt en waar jij werkelijk naar verlangt. Pas als je emoties herkent, erkent en er gehoor aan geeft, ontstaat er ruimte om jouw gevecht met eten en jezelf los te laten.

Bonussen

Het programma wordt continu aangevuld met bonussen. Dit zijn bonussen van mij en van gastexperts, zoals:

 • E-book ‘Leer je lichaam weer waarderen’
 • E-book ‘Alles wat je moet weten over voeding’
 • E-book ‘Eerste hulp bij boodschappen doen’
 • Meer dan 100 recepten
 • Video’s voor stress release
;

Bonuslessen van gastexperts

 

Bonusles 01. 

Stress release voor het verminderen van fysieke, mentale en emotionele klachten.

Voor het creëren van een fijne relatie met eten en jezelf is het essentieel om een goede balans te hebben tussen ‘belasting’ en ‘belastbaarheid’. Rico en Angelina zijn gespecialiseerd in de connectie tussen Body & Mind en in de behandeling en preventie van stress en burn-out gerelateerde klachten. Zij geven je inzichten, tips en oefeningen op het gebied van stress en ontspanning. Lees meer over BM Life Coaching 

Angelina & Rico

BodyMind Life Coaching

Bonusles 02. 

Hoog sensitiviteit (HSP) en eetgedrag

Wanneer je hooggevoelig bent, ben je meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merk je meer signalen en details op. Ook ben je gevoelig voor de stemmingen van anderen, de sfeer, geluid, informatie van buitenaf en herinneringen. Dit kan overweldigend zijn en invloed hebben op je (eet)gedrag en zelfbeeld. Herkenbaar? Dan gaat de les van Judith heel waardevol voor je zijn! Lees meer over Judith

Judith Roelvink

Bewust met Judith

Bonusles 03. 

Overgang en eetgedrag

Wanneer je in de overgang komt, verandert er heel veel in je lichaam op het gebied van hormonen. Dit kan een enorme impact hebben op je humeur, lichaamsbeeld, eetgedrag en je identiteitsgevoel. Een levensfase dat voor veel vrouwen heel overweldigend kan zijn. Isabel geeft uitleg over wat er allemaal gebeurd in en met je lichaam en geeft je waardevolle tips hoe je hier op een liefdevolle manier mee om gaat. Lees meer over Isabel

Isabel Smeets

Enjoy Leefstijlcoaching

Bonusles 04. 

De invloed van jouw (familie)systeem

(Eet)gedrag ontstaat niet zomaar. Het gezin waarin je bent opgegroeid en de gebeurtenissen die je in je leven hebt meegemaakt, hebben allemaal invloed op wie jij nu bent, wat je doet en hoe jij je voelt. Wat gebeurd is, is gebeurd. Toch is het belangrijk om hierbij stil te staan, want het is een cruciaal stukje van de puzzel dat je kan helpen om je relatie met eten en vooral met jezelf te veranderen. Vianne is een geweldige coach die jou hierin inzicht kan geven. Lees meer over Vianne 

Vianne Feder

Praktijk Levenslijnen

“The curious paradox is that when I accept myself just as I am, then I can change”

– Carl Rogers

Hoi, ik ben Lieke..

 

Ik ben al ruim 31 jaar mezelf, maar ben tegelijkertijd nog steeds bezig met mezelf ontdekken. Mensen die mij niet goed kennen omschrijven mij als rustig, kalm, gereserveerd en verlegen. Mensen die mij heel goed kennen omschrijven mij als onrustig, open en gepassioneerd. Beide beschrijvingen kloppen.

Ik ben een trotste introvert; luister naar veel mensen, praat met weinigen; hou van filosoferen en vind mensen fascinerend. Waarom doen we wat we doen, zijn we zoals we zijn, voelen we wat we voelen?

Als voedingscoach & toegepaste psycholoog – gespecialiseerd in de psychologie van eetgedrag – begeleid ik nu al een aantal jaar mensen die klaar zijn met het gevecht tegen de kilo’s, maar bovenal klaar zijn met de mentale strijd; het gevecht tegen zichzelf. Ik hoop ook jou te inspireren en motiveren om weer opnieuw voor jezelf te kiezen, te kiezen voor jouw eigen geluk en te staan voor wie jij bent!

“Wat een geweldige ervaring heb ik gehad met Lieke Coaching. In totale openheid en positieve energie het traject doorlopen. Tijdens het traject ben ik mij vooral bewust geworden van de vele eetregels die ik had. Ook de opdrachten hebben mij geholpen om meer inzicht te krijgen in mijn eetgedrag. Het traject heeft ervoor gezorgd dat ik veel meer rust hebt gekregen in mijn relatie met eten. Ik heb de controle veel meer los kunnen laten en kan weer vertrouwen op mijn eigen gevoel! Door dit traject heb ik goede inzichten verkregen en geleerd om dit toe te passen in het dagelijks leven. Zo dankbaar voor deze ervaring!”

- Cynthia

Veelgestelde vragen

Voor wie is lichter leven methode geschikt?

De methode is geschikt voor iedereen die…

 • constant in gevecht is met eten en dit niet meer willen.
 • wel weten HOE ze moeten eten, maar telkens de controle verliezen over het eten.
 • vaak in alles-of-niets denken, zich schuldig voelen, telkens opnieuw beginnen, last hebben van snaai of eetbuien en zich daarom ook niet goed voelen over zichzelf en hun lichaam.
 • er klaar voor is om afvallen als levensmissie los te laten en te gaan focussen op het krijgen van een fijne relatie met eten.

Daarnaast is de methode geschikt voor iedereen die open staat voor persoonlijke ontwikkeling en het fijn vinden om te groeien als persoon. 

Heb je een eetstoornis of het vermoeden dat je een eetstoornis hebt, neem dan eerst contact op met mij om te overleggen of het programma geschikt voor je is.

Het coachtraject is niet geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een snelle oplossing en niet bereid zijn om zelfreflectie toe te passen. Je zult alleen resultaten behalen als je serieus met dit traject en vooral met jezelf aan de slag wilt gaan.

Val ik af met de Lichter Leven methode?

Ik begrijp heel goed dat je wellicht een sterk verlangen hebt om af te vallen. De stem van de dieetcultuur is zo ontzettend sterk aanwezig en het slankheidsideaal is zo diepgeworteld in onze samenleving, dat het bijna normaal is om dit verlangen te hebben.

Er is ook helemaal niks mis met dat verlangen, maar de Lichter Leven methode heeft niet als doel gewicht te verliezen. Mijn ervaring is namelijk dat het verlangen om af te vallen juist de reden is waarom jij je constant weer verliest in het eten. 

De Lichter Leven methode is gericht op het  creëren van een fijne relatie met eten en jezelf.  De LL methode gaat over het veranderen van je overtuigingen, gedachten en gedrag m.b.t. eten. En je gewicht is geen overtuiging, gedachte of gedrag. Het gaat om je goed voelen, jezelf voeden in plaats van vullen, goed voor jezelf zorgen, meer zelfvertrouwen hebben, enz. 

Het is natuurlijk niet makkelijk om dat verlangen los te laten, maar als de intentie er wel is, ben je al heel ver. Wat betreft de vraag of je gaat afvallen met deze methode? Sommigen zullen aankomen en andere zullen afvallen of gelijk blijven. Wat er bij jou gaat gebeuren kan ik helaas niet voorspellen, maar uiteindelijk zal je gewicht stabiliseren op een gewicht waar jouw lichaam zich prettig bij voelt (setpoint gewicht). Het belangrijkste wat je gaat ervaren, is dat jouw geluk en zelfvertrouwen niet afhankelijk zijn van jouw gewicht!

Hoe gaat het precies in zijn werk?
 • Na aanmelding ontvang je via mail de inloggegevens van de academie en kan je direct aan de slag. Heb je gekozen voor de optie 1-op-1 coaching, dan ontvang je van mij een intakeformulier. We plannen ook meteen een intakegesprek in. 
 • Bij het coachtraject krijg je naast het  intake nog 6 coachingsgesprekken. Deze mag je inplannen zoals jij dat wilt. De ervaring leert dat als je eens per twee weken een sessie hebt, je lekker in het lichter leven proces blijft.
 • Elke twee weken komt er een nieuw module beschikbaar. Je krijgt van mij een mail met een herinnering. 
 • Je kunt jouw vragen stellen in de besloten facebook community, waartoe je toegang krijgt na aanmelding. 
Hoe lang duren de verschillende trajecten?

De minimale doorlooptijd van het online programma is 10 weken. Elke twee weken komt een nieuwe module beschikbaar. De ervaring leert dat in die 10 weken een goede basis is gelegd om tot een lichter leven en een fijne relatie met eten en jezelf te komen. Echter, iedereen zal dit programma op zijn/haar eigen tempo willen volgen. Daarom krijg je één jaar lang toegang tot de online academie.

Indien je kiest voor het coachtraject kun je, uitgaande van 1 coachsessie per 2 weken, rekening houden met een gemiddelde doorlooptijd van 3 á 4 maanden.

Stel dat ik kies voor het programma zonder coaching, maar ik kom erachter dat ik toch coaching nodig heb?

Helemaal geen probleem! Naast dat je gebruik kan maken van de besloten facebookgroep om je vragen te stellen aan mij, heb je ook altijd de mogelijkheid om losse coachsessies van 45 minuten aan te vragen (€ 45,-).

Ook kun je altijd nog besluiten om een coachtraject te starten, bestaande uit 1 intakegesprek van 90 minuten + 6 coachsessies van 45 minuten (€ 340,-).

Dus mocht je tijdens het zelfstandig doorlopen van de academie tegen dingen aanlopen, dan zijn er altijd nog mogelijkheden om extra hulp te vragen!

Hoe kan ik de kosten declareren bij de zorgverzekeraar?

Alleen wanneer je het coachtraject volgt kun je in aanmerking komen voor een vergoeding bij de zorgverzekeraar. Je kunt dit vervolgend bij de betaling aangeven. Dit doe je door bij de betaalnotities de naam van jouw aanvullende zorgverzekering te noteren. 

Op de factuur zal ik de juiste beschrijving zetten zodat deze voldoet aan de eisen van jouw zorgverzekering. Houd er rekening mee dat je pas aan het einde van het traject de factuur ontvangt welke je kunt indienen bij de zorgverzekeraar. Een zorgverzekeraar vergoedt namelijk pas nadat de coachgesprekken hebben plaatsgevonden. Dit betekent dat je op voorhand betaalt, maar pas achteraf (een gedeelte van) het geld teruggestort krijgt van je zorgverzekeraar. 

Ik ben totaal niet technisch, wat nu?

Geen paniek, je hoeft niet technisch onderlegd te zijn om toegang te krijgen tot de inhoud van de academie. De Lichter Leven academie is namelijk heel gebruiksvriendelijk ingericht zodat altijd voor iedereen duidelijk is waar je op moet klikken om verder te gaan. Mocht je toch problemen ervaren, dan kun je me daar altijd een berichtje over sturen en dan help ik je graag.

Heb ik per se facebook nodig ?

Je hebt niet per se facebook nodig om zelfstandig het programma te doorlopen. Alle informatie staat namelijk in de online academie. Echter, de extra support van mij en van andere deelnemers kun je enkel in de besloten facebookgroep krijgen. Het is dus wel aan te raden om een facebookaccount aan te maken, zodat je hier gebruik van kan maken.

Twijfel je nog of wil je weten of mijn programma iets voor je is? Maak dan nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.